14.12 2017
panto blog

Panto


W tytule jest panto, bo idą święta, ale mogłoby być słowo pudding, curry lub tea. Wszystkie to oszuści pierwszej wody i lepiej trzymajcie się gara z bigosem, bo szykuję wam niezłe wstrząsy!

Powiedzmy, że w okolicach Bożego Narodzenia ktoś zaprasza was na przedstawienie, które nazywa się właśnie panto. Co myślicie? Że na pewno będzie pantomima, prawda? A właśnie, że nieprawda! Chociaż panto to faktycznie pantomima, ale nie polska, tylko brytyjska, czyli po prostu teatr. Christmas panto to najczęściej jakaś luźna adaptacja bajki dla dzieci, a charakterystycznym elementem jest aktywny udział publiczności – wspólne śpiewanie piosenek, pomoc w misji, czy głośne ostrzeżenie głównego bohatera: He’s right behind you!

Idźmy dalej. Poczciwy człowiek znad Wisły, słysząc słowo pudding, myśli 'budyń’, a powinien raczej pomyśleć 'deser’, bo w takim znaczeniu słowo jest używane na co dzień. A najlepiej niech nie myśli wcale, bo pod nazwą kryją się i słodkie, i słone potrawy, nie wyłączając kaszanki! Klikajcie:
Christmas pudding, Yorkshire pudding, black pudding. A to co my znamy pod nazwą budyń w UK kupicie pod nazwą custard.

Curry kojarzy nam się słusznie z kuchnią indyjską, ale obejmuje dużo więcej potraw, niż może się wydawać i niekoniecznie będzie w nich przyprawa curry. Właściwie każde warzywa uduszone w jakimś sosie, z dodatkiem mięsa, sera lub ryby, będą nosić tę nazwę. Curry szpinakowo-ziemniaczane z jogurtem? Yes, please!

Na koniec spróbujcie wymyślić potencjalną odpowiedź na pytanie What’s for tea? Czy ktoś powiedział pizza? Albo makaron z serem (mac and cheese)? BRAWO! Tea dla ludzi z klasy średniej to kolacja. Ewentualnie podwieczorek, jeśli jesteście z klasy wyższej. Z kolei cream teas wyglądają tak, natomiast nie ustalono do tej pory, która kolejność nakładania dodatków na słodką bułeczkę scone (clotted cream + jam / jam + clotted cream) jest formalnie obowiązująca.

 

Autorka wpisu: Ewelina Hanyż – lektorka Archibalda

photo credit: philwirks PC041571 via photopin (license)

Autor postu: Blog Archibalda -